сряда, юли 13, 2011

Норма-тив

Онази вечер ходихме на "Норма". Като изключим факта, че държах да пропуснем представленията, в които ще пее Румен Дойков, нямах особени претенции относно певците. Беше ми любопитно обаче, тъй като кавалерът ми щеше да гледа опера за пръв път и се опитах и аз да гледам през неговите очи (не съм му ги извадила, спокойно).
Бутафорни декори (ама мнооооого бутафорни), леко нелепи костюми на хористите, излезли или от "Астерикс и Обеликс", или от "Снежанка и седемте джуджета", сцена без дъно, зад която се виждат светлините на преминаващите по съседния булевард коли и - което е по-лошото - от която звукът се разсейва... Субтитри, които в първо действие просто липсваха (както, впрочем, и художествено осветление - беше си светло, което пък постави въпроса за уместността на началния час на спектакъла).
Иначе солистите се постараха, макар при почти всички да имаше какво още да се иска - в музикално отношение, или по отношение на сценичното им поведение. Мартин Илиев очевидно се налага в Националната опера, което - надявам се - ще затвори устите на критиците му. Или напротив, ще ги разлае още повече, но разчитам, че няма да му дреме твърде. Талантът и амбицията (но не и безогледната такава) винаги са ме радвали - особено когато се в комплект.
За останалите... не ми се занимава да се разправям с анонимни апологети на този или на онзи. Специално за една от дамите знам, че има разни такива из нета и не ги искам в блога си, защото си имам особено мнение, но явно у нас никой не смее да каже, че царят е гол.
И - стига бе, хора! Ще има толкова зрелищна сцена като финала с кладата и вие какво? Ще пратите героите вдън горите тилилейски, вместо да ги изгорите на сцената, както си му е редът. Разочарование, сериозно ви казвам - през цялата опера се чудех как ли ще бъде решен финалът и накрая... мрън.
А иначе експериментът с операта... хм... беше полууспешен; покрихме "норма-тива." Това би трябвало да е достатъчно засега. Пък тъкмо тази вечер сънувах, че разказвах на кавалера си съдържанието на "Кармен" - доста стройно и последователно, при това.

Етикети:

1 Comments:

Anonymous Анонимен said...

"... толкова зрелищна сцена като финала с кладата и вие какво? Ще пратите героите вдън горите тилилейски ..."

Sì, preparate il rogo!

22 юли, 2011 23:12  

Публикуване на коментар

<< Home