вторник, септември 29, 2009

Време за награди

Признавам, че съм разочарована. Не напълно, но толкова, че все пак да го споделя с вас. И съм разочарована не задето не познах (ама нищичко, както ще стане ясно по-надолу), а защото в други издания на фестивала са се връчвали и по две награди в една категория, а тази година бяха подминати много от заслужилите и заслужаващите артисти и трупи.
Не казвам, че наградените спектакли и актьори не заслужават призовете - напротив. Но моите 3 фаворита (които бяха и фаворити на публиката, ако трябва да сме честни) бяха пропуснати - и то пропуснати така, сякаш изобщо не бяха играли. Сами ще видите за какво става дума.
Награда за най-добър спектакъл - "Голямото кихотене" (знаете отношението ми към него, обожавам го, наистина съм го гледала поне 10 пъти и се зарадвах, макар собственият ми фаворит тази година да бе "Едип")
Награда за мъжка роля - Делян Кьосев за ролята си на Дребосъчето в "Храбрият оловен войник" (зарадвах се страхотно - беше наистина неочаквано, предвид факта, че този спектакъл бе представен извън официалната/състезателната програма). Но трябваше, просто трябваше да дадат награда за мъжка роля и на Румен Караманов.
Награда за женска роля - Грета Кръстева за ролята на Салоха в "Нощта преди Рождество" на ДКТ - Бургас. Тази награда малко ме учуди, макар Салоха да бе най-интересният образ в постановката. Продължавам да си държа за Соня Ботева, въпреки че това е без всякакво значение.
Награда за режисура - Яна Цанкова (също за спектакъла на ДКТ - Бургас). Нея я харесвам много - след злощастните Икари я намерих и й стиснах ръката заради "Лазарица". Помните колко бясна бях тогава, предполагам.
Награда за сценография - Мариета Голомехова. Не смеех да се надявам. :)
Награда за музика - Митиа Върховник Смрекар за "Забранена любов" на Куклен театър - Любляна, Словения. Тук признавам, че не разбрах как и защо се случи това. Е, имаше босанова в постановката, ама чак пък награда... Не, честно. Вярвам, че поне 3 спектакъла заслужаваха тази награда повече.
Награда за експериментални и нови форми - отново словенците. И отново питанка. Вярно, че се чудех дали има на кого изобщо да я дадат, но щом са решили да я присъдят, поне да бяха избрали трупа, показала експериментални и нови форми. Гледам куклен театър от 8 години и не видях нищо ново в техния спектакъл (да не решите, че е бил лош, ей! Просто съвсем не беше за тая категория).
Награди за трупа нямаше, но почетоха Лари Хънт и театър Маска, което бе адекватно и навременно. Заслужава си отличието - той и неслучайно каза, че идва на фестивала за трети път, но това му участие е било най-хубавото (по "необясними" - хехе - за него причини).
Спектаклите на испанците, чехите и копродукцията "Едип" сякаш не бяха се случвали - тъжно, наистина. Поне за мен и хората, с които обменихме мнения след финала. Разбира се, журито знае най-добре. Аз моите награди ги дадох в предишната публикация и твърдо държа на тях (+ "Храбрия оловен войник", щом и той, всъщност, е бил в играта).
А с "Пиеро", живот и здраве, ще се видим отново след 2 години.

Етикети: