вторник, септември 16, 2014

И отново фестивал, и отново кукли

...и отново аз.
Радвам се, че пак имам повод да пиша редовно - радвам се и че поводът е тъкмо такъв. Днес в София се открива осмият Панаир на куклите, международен фестивал за уличен и куклен театър. С други думи, най-моето време, когато закусвам по обед, вечерям след последния текст, завършен в 4 сутринта и трите часа сън в денонощие не ме впечатляват изобщо. Ама хич.
Тук ще ви разказвам за спектаклите, които съм видяла (а аз планирам да видя почти всички - така като гледам програмата, ще пропусна вероятно 3) и на ваше място бих наминавала редовно тези дни - предстоят да се случат доста неща.
Гостите на фестивала тази година са от България, Германия, Испания, Франция, Италия, Чехия, Полша, Словакия, Словения и Гърция. Впечатляващо, а? А някои от тях са представени и от повече от една трупи. Спектаклите обхващат всички възрасти (сериозно, включена е и "Бебешка пиеса" на СКТ, която е за най-, ама най-малките зрители), немалка част от програмата ще се състои на открито (молим се времето да се държи прилично, или поне... да се държи!) и - преглеждайки програмата - мога да ви уверя, че в нея наистина има по нещо за всеки вкус.
В рамките на съпътстващата програма е предвиден уъркшоп за изработка на кукли, образци на чешката сценография (за деца от 6 до 12 години) с чешки лектори, уъркшопи, провеждани от участниците във фестивала - техники на уличното представление и въображението при импровизациите.
На 17.09 във фоайето на Столичен куклен театър от 18 часа ще се състои представянето на книгата Дизайн на сценичното осветление на Славчо Маленов и Иван Иванов, а на 19.09. в СГХГ от 18:30 ще бъде откриването на изложбата Традиция и настояще на чешката театрална кукла (препоръчвам горещо да я посетите, чехите неслучайно са смятани за най-големите майстори в областта, а Прага - за люлката на кукленото изкуство. Разбира се, тук трябва да изпадна в уточнения и обяснения, за което сега нямам време, тъй като след малко ще бягам, за да гледам "Жабокът принц" на СКТ, но приемете на доверие, че изложбата ще бъде интересна и си заслужава да се види).
Та така. Аз си влизам във фестивалния ритъм (т.е. ще обядвам кроасан и ще нося половината покъщнина в дънковата си торба, а от задния джоб на дънките ми дори и в момента небрежно стърчи брошурата с програмата), а вие заповядайте на спектаклите от осмия фестивал Панаир на куклите. Ето и линк към програмата на събитието

Етикети: ,